Een druk op de knop en flap, flap, er rollen twee American pancakes uit de pannenkoekenmachine. Wat een magisch begin van de dag. Vooral als ik daarna nog tandenpasta weet te regelen, en ik mijn tanden poets onder een warme douchestraal. Allemachtig, wat een genot!

En dan begint het wachten. Elf uur uitchecken, één uur de shuttle, half vier boarden. Wachten, wachten, wachten. Gelukkig houden David, Maja en Sara me gezelschap. Zij wachten gezellig met me mee. En om het wachten nog enigszins nuttig te besteden, zal ik jullie Polarsteppers nog even op de wenken bedienen met een lijstje met verwonderingen gedurende mijn korte, maar geweldige reis. Tot de volgende vakantie!

1. Guatemalanen hebben geen notie van afstand en tijd. Tijd bestaat überhaupt niet.

2. En verkeersregels ook niet.

3. In Nederland stop je voor haaientanden. In Guatemala stop je voor overstekende koeien, kippen en straathonden.

4. Hele families passen op één scooter. Vader, moeder en twee kinderen? Geen enkel probleem.

5. Guatemalanen houden van vuurwerk, knallen en harde explosies. De hele dag door.

6. En ze houden van lampjes. Veel lampjes. Felle lampen in alle kleuren en maten knipperen in bomen, aan kraampjes, op boten, autobumpers en op ruitenwissers.

7. En ze houden van televisies. Enorme televisies. Hotelkamers missen deuren, dekens en warm water, maar beschikken altijd over de grootste televisies.

8. En waar zijn de wc-borstels? Help!

9. Doorspoelen gaat zelden gepaard met voldoende waterkracht. Het is dan ook altijd een soort Russian Toiletroulette of het laatste dansende bonkje ook daadwerkelijk in de pot verdwijnt.

10. En waar zijn de groenten? Guatemalanen kennen uitsluitend bruine bonen-prak.

11. Suikers. Veel suikers.

12. Personeel. Veel restaurantpersoneel.

13. Honden. Veel straathonden.

14. De Guatemalaanse vrouwen gaan gekleed in traditionele kleding.

15. Dus Robijn doet niet de was bij de Guatemalaan. Geen saaie witte of zwarte waslijnen, nee, alleen lijnen met kleren in alle kleuren van de regenboog.

16. Zuinig doen met kleding loont. Tegen alle verwachtingen in had ik nog schone shirts en onderbroeken in mijn backpack aan het eind van mijn reis. Elf onderbroeken zijn dus genoeg, Roy.

17. Iedereen is vroeg wakker, maar iedereen slaapt vroeg.

18. Alle liedjes, en dan bedoel ik ook daadwerkelijk alle liedjes, zijn vertraagd, opgevuld met een sambabal en overgezongen door een en dezelfde zachte vrouwenstem. De Beatles, Adele, De Rolling stones, Queen, Guns’n’Roses, Amy Whinehouse, Billy Joel, en ga maar door. De lijst is eindeloos. Ik heb ze allemaal gehoord. Ieder opgevuld met sambabal en door dezelfde zwijmelende vrouwenstem gezongen.