Men zegt dat de geschiedenis zichzelf herhaalt. Zo ook bij mijn tussenlanding. Houston, we have a problem! Meerderen zelfs.

Het begon bij de eerste rij. Voor de douane. Want ook als je alleen op doorvlucht bent, vinden ze het nodig je toch even de VS in te laten inclusief alle rompslomp die erbij komt kijken. Aansluiten in een mega rij, geen uitzonderingen van meneer de autoritaire Amerikaanse agent – ook niet als je aansluiting over één uur vertrekt -, een waslijst aan vragen en even lachen naar de camera. Dat kan er overigens niet fraai uit hebben gezien na elf uur vliegen.

Het tweede probleem. Weer een rij. Om de douane door te komen. Ja, je leest het goed. Beentjes uit elkaar, armen boven het hoofd, en zoals gewoonlijk, de doorverwijzing naar fouilleermeneer. Eerder regel dan uitzondering bij mij. Maar dat verliep nu iets spannender.
‘Wil je een privéruimte voor het fouilleren?’ vraagt hij.
‘Pardon, wat ben je van plan?’ ‘Ik moet nogal grondig zoeken.’ Hij wijst naar het schermpje achter hem waar de gevarenzone volgens het apparaat zou moeten zitten. Ter hoogte van mijn kruis staat een groot rood vlak.
‘Niet nodig,’ antwoord ik. ‘Ik ben zeker van mijn zaak(je).’ Als je me dan toch betast, doe het dan maar en public. En er wordt niet gebukt.
Als fouilleermeneer bevestigt dat ik een brave Nederlander ben, moet mijn bagage nog door de check: ‘Mag ik deze even doorzoeken?’ vraagt hij alsof ik een keus heb. ‘Hebben we een privéruimte nodig?’

Als ik me dan eindelijk weer in mijn bergschoenen gehesen heb, mijn paspoort en ticket weer in mijn jas zitten en de tassen op zijn plek hangen, begin ik aan mijn sprint. Op het nippertje gehaald! Aan het natte ruggetje moest ik maar vast wennen volgens Anne.

Als een van de laatste passagiers verover ik mijn plekje. Het vliegtuig kan vertrekken. Of toch niet? Houston heeft nog een laatste probleem in petto. Er brandt een lampje in de cockpit die niet hoort te branden. Daar staan we dan te wachten op de troubleshoot, die werd aangekondigd alsof het om het niveautje ‘Heeft u al geprobeerd de stekker in en uit het stopcontact te halen?’ ging. Op hoop van zege. Als het maar niet de ‘left phalange’ blijkt te zijn!